Tuinieren op school is leerzaam en heeft raakvlakken met veel thema’s die op school aan bod komen. Het biedt kinderen de kans om in aanraking te komen met de natuur, te biodiversiteit te ontdekken, een goed beeld te krijgen van de wereld om hen heen en de levenscyclus te begrijpen. Maar hoe kun je deze vorm van leren toepassen op school?
Tuinieren op school: een andere manier van leren
Tuinieren op school biedt niet alleen de mogelijkheid om planten te kweken en om spelenderwijs te leren over de levenscyclus, maar het geeft kinderen ook de mogelijkheid de natuur te beleven: het land bewerken, zaaien en oogsten.
Vanaf de kleuterklas helpt deze activiteiten kinderen om verantwoordelijk voor iets te zijn en het maakt hen bewust van het belang van het milieu. Daarnaast leren kinderen over gezonde voeding en maken zij kennis met de wetenschap, en dan vooral met de biodiversiteit.
Het starten van een tuinproject is niet alleen goed om te leren over de natuur, maar kan ook gebruikt worden om andere onderwerpen te benaderen: taal kan geleerd worden met behulp van tuinier-begrippen, de tijd en seizoenen kunnen uitgelegd worden aan de hand van de ontwikkeling van planten, uitgedrukt in dagen of maanden en ruimtelijk inzicht groeit door bezig te zijn met de indeling van de tuin. Zelfs bij wiskunde kan tuinieren terugkomen, bijvoorbeeld door zaden te tellen, een bol te wegen of de hoogte van een plant te meten.
Start jouw tuinproject!
Als je wilt beginnen met het realiseren van een tuinproject, is het allereerst belangrijk om de locatie te bepalen. Het meest ideale zou zijn om een plek op het schoolplein te hebben waar dit gecreëerd kan worden. Anders zou er gekeken kunnen worden naar een stuk grond dat aan de school grenst, maar dan moet wel de gemeente op de hoogte gebracht worden. Is er geen ruimte op het schoolplein of in de omgeving om een tuin te beginnen, dan is het ook mogelijk om een tuin te creëren door gebruik te maken van potten, bakken en kuipen. Bekijk hier een selectie van herfst- en voorjaarsbollen die in de klas geplant kunnen worden.
Vervolgens moet je bepalen wat voor soort tuin je aan wilt leggen: een landelijke of wilde tuin, of toch een sier-, groente of vlindertuin. Door een keuze te maken kun je een lijst maken met de benodigdheden voor de tuin.
Het is goed om te realiseren dat het starten van een tuinproject geld kost: aanschaf van gereedschap, apparatuur, zaden en planten, voor het onderhouden van de tuin tijdens schoolvakanties, etc. Bepaal dus van tevoren het budget. Je kunt eventueel ook sponsoren vragen om het project te ondersteunen.
Vervolgens kun je een activiteitenkalender maken voor het schooljaar. Hierbij kan er rekening gehouden worden met de schoolkalender en natuurlijk met de momenten waarop de bloembollen en zaden geplant moeten worden. Je kunt ook een dagboek bij houden om het project te promoten en ervaringen te delen. Aan het einde van het schooljaar kun je een verslag schrijven met de kinderen over het project met foto’s en ervaringen. Dit verslag kan gedeeld worden met ouders of sponsoren.