Originele voorjaarsbloeiers

Fritillaria

Originele voorjaarsbloeiers

Brengt elegantie in de tuin

De familie van de lelie bestaat uit veel verschillende soorten. De meeste hiervan komen uit Noord-Afrika, China en Azië. De bol van de lelie is een naakte bol en kan daarom niet lang boven de grond blijven. De bol heeft overlappende schubben die bestaan uit de vlezige delen van het blad. De lelie heeft vruchtbare grond nodig die waterdoorlatend is. De lelie groeit het beste in vochtige grond en op een zonnige plek.

Eremurus (Naald van Cleopatra)

Een grote imposante plant

De eremurus is een grote en imposante plant, en komt oorspronkelijk uit de koude hooglanden van West- en Centraal-Azië. Met de lange en slanke steel komt de bloem goed tot zijn recht midden in een perk. De bloem kan ook gebruikt worden als snijbloem in een boeket.

Plant de eremurus is de halfschaduw in een humusrijke of zanderige grond op ongeveer 5 tot 7 cm diep. Zorg ervoor dat de wortels op goede afstand van elkaar liggen. De plant bloeit van augustus tot december.

Fritillaria Imperialis

Houdt mollen en woelmuizen weg

De naam fritillaria komt van het Latijnse woord ‘fritillus’, de beker waarin dobbelstenen geschud worden. Dit vanwege de vorm van de bloemen die daarop lijken. De Fritillaria heeft een speciale eigenschap: de geur van de bol houdt knaagdieren, zoals mollen en veldmuizen, weg. De bloem kan dus goed midden in een bloembed geplaatst worden, of bij planten die beschermd moeten worden voor knaagdieren.

De fritillaria groeit het beste in goed gedraineerde bodems en op een halfschaduw plek. Zo worden de kleuren van de bloem het beste behouden.

Fritillaria Meleagris

Sierlijk schommelende bloemetjes

De naam fritillaria komt van het Latijnse woord ‘fritillus’, de beker waarin dobbelstenen geschud worden. Dit vanwege de vorm van de bloemen die daarop lijken. Fritillaria Meleagris heeft gevlekte bloemetjes in paars en groenig wit. Deze bloem groeit het beste in vochtige velden.

/ 24 november 2021